zondag 15 september 2013

Heiligerlee

Foto: Enkele klokken in het museum

Een dag na mijn fietstochtje in de omgeving van Oldemarkt had ik weer een ander uitje op het programma staan. Aangezien het gisteren (zaterdag 14 september) regende ben ik met sportvriendin Henny een uitstapje met de auto gaan maken.
Ik had de avond daarvoor al even in een museumgidsje en op Internet gekeken. Ik had drie (naar mijn idee) leuke dingen genoteerd. Onze keus viel op Heiligerlee: het Klokkengieterij Museum en het Museum Slag bij Heiligerlee. We waren geen van tweeën in Heiligerlee geweest. Ook al een reden om deze streek eens te bezoeken.
Foto: De gietkuil

Met de auto ben je eigenlijk binnen 1,5 uur vanaf Meppel in Heiligerlee. Wij deden er (dankzij wegwerkzaamheden en daardoor langzaam rijdend verkeer) wat langer over. Om ca. 13.15 uur waren we bij het Klokkengieterij Museum. Daar werden we ontvangen door een bijzonder aardige mevrouw. Helaas was de MJK (Museum Jaar Kaart) niet geldig. We kochten derhalve een combikaart voor het Klokkengieterij en het Slag bij Heiligerlee Museum. Voor slechts € 7,50 kun je beide musea bezoeken.
We konden ook kiezen voor een rondleiding en dat hebben we natuurlijk gedaan. Er kwamen op dat moment nog vier personen binnen die ook voor de rondleiding kozen. Tijdens de rondleiding kregen we een uitleg over de geschiedenis en het proces rond het gieten van allerlei klokken. De oudste klok die daar hing was van 1411. Deze klok hing in een vitrine. Van diverse andere klokken hoorden we welk geluid deze voortbrachten. De mevrouw die ons rondleidde gebuikte hiervoor een speciale hamer. Het leuke was, dat we na de rondleiding zelf ook met een hamer de diverse klokken uit mochten proberen. Ook hebben we nog naar een film over de fabricage van klokken gekeken. In één van de benedenzalen is ook nog een "speeltrommel" (een soort grote speeldoos) te zien en te horen!

Foto: Speeltrommel

Behalve klokken produceerde de voormalige gieterij ook o.a. brandweerspuiten. Op de bovenverdieping stonden bijvoorbeeld twee oude brandweerwagentjes opgesteld.

Foto: Carillon in de tuin

In de tuin van het museum staan ook nog een paar klokken en een carillon, dat één keer per uur een melodietje laat horen. Wij hoorden bijvoorbeeld: "Ik stond laatst voor een poppenkraam".






Vervolgens liepen we o.l.v. onze rondleidster naar de overkant: het Museum Slag bij Heiligerlee. Na een leuk inleidend praatje konden wij naar een korte film kijken. Daarna hebben we de panelen over de beroemde Slag bij Heiligerlee bekeken. De Slag bij Heiligerlee (1568) staat nu bekend als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Een jongere broer van Willem van Oranje (Adolf) is tijdens de Slag gesneuveld. In het dorp staat ook een standbeeld van Graaf Adolf.

Foto: In het Slag bij Heiligerlee Museum

Om ca. 16.15/16.30 uur stonden we weer bij de balie van het Klokkengieterij Museum. We vonden beide musea de moeite van het bekijken waard.  Beide musea krijgen nauwelijks of geen subsidie en worden helemaal door vrijwilligers gerund.



Foto: Bord buiten voor het museum


Geen opmerkingen: