zondag 12 juli 2015

Drentse Fiets4Daagse

Afgelopen week heb ik van dinsdag 7 juli t/m vrijdag 10 juli deelgenomen aan de Drentse Fiets4Daagse, dit jaar voor de 50e keer georganiseerd.



De geschiedenis in een notendop:

De eerste - toen nog Drentse Rijwielvierdaagse - vond in Assen plaats. Het was toen nog een kleinschalig evenement met 237 deelnemers. Later groeide dit uit tot een grootschalig evenement met een veelvoudig aantal "fans van de fiets". Er kon ook vanuit meer plaatsen gestart worden: Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Het 25e jubileumjaar (1990) was een topjaar met ruim 30.000 deelnemers. Daarna begon het aantal deelnemers te verminderen en tegenwoordig schommelt het aantal fietsers rond de 10.000. Inmiddels zijn er enkele startplaatsen (Diever, Westerbork en Dalen) toegevoegd, terwijl Hoogeveen sinds 2012 geen startplaats meer is.

Drentse Fiets4Daagse 2015 vanuit Meppel:

Foto: Route van de eerste dag

Aangezien Meppel in het zuidwestelijke puntje van Drenthe ligt, gaan de route regelmatig over de provinciale grenzen. Zo ging de route van dinsdag 7 juli voor een groot deel door de gemeente Staphorst. De eerste controlepost was in Rouveen in d'Olde Skoele, waar ook kraampjes binnen stonden opgesteld met typisch Staphorster producten, zoals het beroemde Staphorster stipwerk. Verder werden er ook "knieperties" verkocht en uiteraard koffie met of zonder Staphorster rolletjes.
De route ging vervolgens door de Staatsbossen richting Balkbrug. In Punthorst was er bij Explore de tweede stempelpost en tevens de splitsing van de 40 en de 60 km. route. Ik had me voor de zekerheid voor de 40 km. route ingeschreven, maar ik besloot toch om voor de 60 km. route te kiezen. Gelukkig was het die dag mooi weer. Bijna aan het eind van de route - op weg naar Museumboerderij Staphorst - viel er wat regen, hoewel dat niet veel voorstelde.

Foto: Route van de tweede dag

Woensdag 8 juli begon al met regen en was het af en toe even droog. De eerste stop (controlepost) was bij de Forellenvisvijver De Woldstek bij Ruinerwold. Daarna was er al snel een splitsing van de 4Kids, 40 km. en de 60 km. route. Ik koos wederom voor de langere route. Via Koekange en Echten ging de rit naar Fluitenberg (iets ten Noorden van Hoogeveen). Daar was ook een controlepost. Even buiten Fluitenberg - op weg naar Stuifzand - kregen we een hevige regenbui. Daarom maar snel doorgefietst naar Pesse en Ruinen naar de volgende controlepost. Gelukkig werden de buien 's middags wat minder en warempel: het werd droog! In Ruinerwold was nog een stempelpost in Museumboerderij De Karstenhoeve. Bij de Museumboerderij is ook vaak van alles te doen en te zien. Helaas had ik mijn camera niet meegenomen: de eerste dag vergeten en de tweede dag i.v.m. de regen thuis gelaten. Op de weg van Ruinen via Ruinerwold hadden we overigens veel tegenwind. Je kunt dan terecht spreken van "het venijn zit in de staart".

Foto: Route van de derde dag

Donderdag 9 juli hebben we ook af en toe wat regen gehad. In vergelijking met de tweede dag stelde het niets voor.  Iets buiten Meppel hadden we onze eerste stop bij restaurant De Drie Kalkovens. I.p.v. een controle kregen we daar gratis koffie. Zoiets wordt uiteraard altijd zeer op prijs gesteld!





Foto: De Drie Kalkovens

Vervolgens ging de rit verder over een fietspad langs de Drentse Hoofdvaart naar Havelte.







Foto: Dorphuis in Uffelte met bord waarop het jaar 1040 vermeld staat

In Uffelte (ontstaan in het jaar 1040 en dit jaar 975 jaar oud) was er na de controlepost in het Dorpshuis een "keuzemoment" voor de 40 of 60 km. route. Toch maar voor de 60 km. route gekozen. Deze route ging via Wapse naar Vledder (waar de volgende stempelpost was). In Wapse heb ik in de Wapser Herberg een heerlijke maaltijdsalade gegeten. Lekker gemakkelijk: hoefde ik thuis niet meer te koken!

Vanaf Vledder was de route in zuidelijke richting via Havelterberg, Wapse, Nijeveen naar Meppel.

Foto: Route van de vierde dag

Vrijdag 10 juli is het de hele dag droog gebleven. Die dag ging de route ook voor een deel over Overijssels grondgebied: Steenwijk e.o. In Onna was de eerste controlepost.







Foto: Djembégroep in Onna

Bij het Dorpshuis was een djembégroep enthousiast aan het trommelen. Leuk om even naar te kijken en vooral te luisteren!
Daarna fietsten we verder naar de volgende controlepost bij Buitengoed Fredesheim bij Steenwijk-De Bult. Ook stonden er wat kraampjes waar o.a. allerlei soorten ambachtelijk gemaakte kaarsen, sieraden etc. werden verkocht. Na de stop bij Buitengoed Fredesheim heb ik gekozen voor de 60 km. route via Wilhelminaoord naar Frederiksoord.


In Frederiksoord was de stempelpost in Museum De Koloniehof. Daar heb ik ook even de tijd genomen voor een kop soep. Het Museum De Koloniehof heb ik al enige keren bezocht. Over het ontstaan en de geschiedenis van de Drentse koloniën (waaronder Frederiksoord) schreef de auteur Wil Schackmann het boek "De proefkolonie".  Een bijzonder boek over een interessante periode uit de Nederlandse historie!
Tenslotte liep de route langs de rand van Steenwijk naar molen De Sterrenberg in Nijeveen. Ook daar was weer van alles te doen en te zien: een springkussen voor de kinderen, je kon de molen bezichtigen en er waren wat kramen. Daarna was het nog maar een klein stukje fietsen naar de Finish in Meppel. Daar lag de beloning voor vier dagen fietsen: de medaille!





Geen opmerkingen: