woensdag 20 februari 2013

Filmfestival en Filmhuis

Op 3 februari j.l. het jaarlijkse Filmfestival in Meppel bezocht. Ook dit keer kon je uit negen verschillende films drie films uitkiezen. Kiezen heb ik altijd als iets lastigs ervaren. Uiteindelijk koos ik voor de volgende films:
"The first grader" -> een waar gebeurd verhaal over een een 84-jarige Mau Mau veteraan in Kenia. Deze man besluit om op zijn leeftijd nog te leren lezen en schrijven, aangezien hij daar vroeger nooit de kans voor heeft gehad. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot. Hij krijgt veel tegenwerking, omdat men vindt dat jonge kinderen de kans op scholing dienen te krijgen. Uiteindelijk werd de leergierige hoogbejaarde een Keniase beroemdheid en mocht hij twee jaar later op een VN-bijeenkomst in New York het belang van vrij toegankelijk onderwijs onderstrepen. Ik vond het een zeer boeiende en ontroerende film!
De tweede film "Weekend" is het verhaal over een toevallige ontmoeting tussen de verlegen Russell en de extraverte Glen. Na een wilde nacht wordt Russell wakker naast Glen en krijgt een microfoon onder de neus geduwd. Glen legt uit dat hij met een kunstproject bezig is. Hij wil weten in hoeverre iemand zichzelf kan blijven, terwijl hij/zij een (liefdes)relatie heeft. De relatie van Russell en Glen duurt echter slechts één weekend, aangezien Ken voor zijn verdere studie naar het buitenland vertrekt. Ik vond het niet bepaald een boeiende en/of mooie film!
De film "Vivan las antipodas" vond ik wel weer verrassend: waar kom je uit als je een tunnel recht door de aarde zou graven? In veel gevallen kom je ergens in één van de oceanen uit. In de film gaat het over vier paar antipoden, zoals Argentinië en China, Spanje en Nieuw-Zeeland, Hawaï en Botswana en Rusland en Chili. Vaak zie je beelden van het ene land, terwijl je de muziek en taal van het "tegenovergestelde" land hoort. Eigenlijk is het meer een documentaire (geen speelfilm). Heel knap opgezet en gemaakt!
Op 13 februari wederom een film gezien. Dit keer een film van het Filmhuis "We need to talk about Kevin".
Kevin's moeder heeft na de geboorte van Kevin haar carrière (gedeeltelijk) afgebroken. Bijna vanaf de geboorte zet Kevin zich af tegen zijn moeder. Je ziet de wederzijdse aversie tussen moeder en zoon. Vlak voor zijn 16e verjaardag mondt dit uit op een verschrikkelijk drama! De moeder vraagt zich af of het allemaal haar schuld is. Was dit te voorkomen geweest? Echt een film om over na te denken en er met elkaar over te praten.

Geen opmerkingen: