Op dinsdagmorgen 13 oktober vroeg vertrokken vanaf ons hotel i.v.m. de herkansing "walvis spotten". Om ca. 8.00 uur waren we al bij Plettenberg Bay.
Foto van Cees (één van de reisgenoten): Aan boord van de "walvisvaarder"
Na betaling van 700 SAR kregen we allemaal een een reddingsvest en vervolgens gingen we aan boord. We werden met boot en al d.m.v. een tractor de oceaan ingereden. Het was behoorlijk ruw op het water door die hoge golven. Het water spatte alle kanten op en ik maakte me zorgen om mijn camera. Later hoorde ik dat diverse mensen hun ontbijt aan de vissen hadden gevoerd.
Foto: Één van de bemanningsleden. Deze man heeft wat foto's voor mij genomen
Eerst zagen we op rotsen veel zeehonden liggen. Daarna gingen we verder de Indische Oceaan op. Na een tijdje zagen we de eerste walvissen. Ik had veel moeite om duidelijke foto's te maken op een slingerende boot op de woelige baren. Soms ging er op het moment dat ik een foto wilde nemen één of meerdere mensen in mijn beeld staan. Iemand van de bemanning was zo vriendelijk om wat foto's van bovenaf de boot te nemen. Hij zag mij n.l. worstelen met de camera. Op die manier had ik nog heel wat foto's van walvissen.
Foto: Zeehonden op de rotsen
Na de "walvisjacht" werden we met de bus in Knysna afgezet. Daar kregen we tot 15.00 uur de tijd om het stadje te bekijken, koffie te drinken en een hapje te eten. Om ca. 15.30 uur waren we weer bij het hotel. Ik had derhalve ruimschoots de tijd om mijn reisverslag bij te werken.
Foto: Mede door de regen en een hevig slingerende boot zijn de foto's van de walvissen wat wazig
Op woensdagmorgen 14 oktober om 9.00 uur vertrokken vanaf ons hotel in Knysna. Dit keer was het een korte rit naar Oudtshoorn.
De eerste stop was bij Highgate Ostrich Show Farm, een struisvogelboerderij. Na een kop koffie begon de rondleiding. We gingen eerst naar een gedeelte waar een stuk of wat volwassen struisvogels stonden.
Foto: We mochten de volwassen struisvogels ook voeren
Daarna gingen we naar een plek waar heel jonge struisvogels van drie dagen oud worden verzorgd. Die blijven daar zo'n drie maanden. Pas daarna kan men zien of het mannetjes (donkere, zwarte veren) of vrouwtjes (beige veren) zijn.
Foto: Struisvogelkuikens
We hebben ook een showmodel van de broedmachines gezien waar de bevruchte eieren in gaan. Om te controleren of de eieren bevrucht zijn, worden deze d.m.v. een sterke lamp belicht. Bij bevruchte eieren zie je een donkere stip.
De eieren worden bij een temperatuur van 38 graden uitgebroed.
Verder was er nog een fabriekje waar plumeau's worden gemaakt. Van de struisvogel wordt bijna alles benut.
Van de huid wordt bijvoorbeeld leer gemaakt.Zo worden de ogen (hoornvlies) gebruikt voor hoornvliestransplantaties bij mensen. Struisvogels hebben een zeer goed gezichtsvermogen. Ik vond deze informatie heel bijzonder.
Foto: Beschilderde struisvogeleieren
Er was ook een winkel waar allerlei producten van struisvogels worden verkocht, zoals tassen, portemonnees, kaarsen.
Na de lunch (ik had gekozen voor struisvogelsadade = een schotel met struisvogelvlees met garnituur) zijn we verder naar Oudtshoorn gereden.
Foto: De buitenkant van onze tent.
Na een korte stop in Oudtshoorn zijn we naar ons volgende hotel "Buffelsdrift Game Lodge) gebracht. Hier logeerden we in tenten van stevig canvas. De tenten zijn van alle gemakken voorzien. Behalve een badkamer in de tenten was er ook een buitendouche! Je moest wel even een rits open doen en dan kwam je in de buitenbadkamer.
De tent stond op een houten vlonder; het terras hing een stukje boven het water van een meertje. Vanaf het terras zagen we aan de overkant van het water een paar olifanten staan.
Foto: De buitendouche
Foto bij het hotel genomen: De Kleine Textorwever. Het mannetje bouwt aan het uiteinde van een tak een bolvormig nest. Nadat het nest gereed is, inspecteert het vrouwtje het bouwsel. Als het nest niet goed genoeg is, vernielt het vrouwtje het nest.
Foto: Twee van de drie weesolifanten
Om ca. 16.00 uur zijn we o.l.v. een paar gidsen naar het opvangcentrum voor olifanten gelopen. Dit centrum hoort bij het hotel en daar hebben ze jonge olifanten (waarvan de moeders zijn afgeschoten) worden opgevangen. Het bleek dat dat de olifanten waren, die we eerder vanaf ons terras hadden gezien.
De olifanten waren alledrie ca. 13 jaar oud. Er was één vrouwtje (de baas van het stel) en twee mannetjes. We mochten ze voeren met wortels, appels etc.
Daarna volgde een fotosessie waarbij je bij de olifanten mocht gaan zitten (op hun knie en/of op hun rug. Ook moesten de olifanten nog hun trucs laten zien: voetballen of de bal met hun slurf wegslingeren.
Foto: Even zitten op de rug van een olifant
We hadden het advies gekregen om voor het eten de verwarming in de tent op 24 graden en de elektrische deken op stand drie te zetten. Het zou zeer fris worden die nacht.
Na het eten kwam er nog een deskundige die ons het e.e.a. vertelde over het "High Five" oftewel de planeten en sterren (zoals Zuiderkruis). Niet lang na de lezing zochten we onze tent weer op. Dankzij de verwarming was de temperatuur binnen de tent zeer aangenaam.
Foto: De bedden lekker verwarmd!
Wordt vervolgd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten