Foto: Blokhuispoort
Afgelopen woensdag met de trein naar Leeuwarden afgereisd. Ik had met wat familieleden van Hanny afgesproken om een dagje Leeuwarden te "doen". De anderen kwamen met de auto vanuit het Noorden en andere delen van Nederland. Om ca. 10.00 uur was iedereen (een groepje van 10 personen) op de afgesproken plaats (de Blokhuispoort) aanwezig. De Blokhuispoort was vroeger een gevangenis. Deze gevangenis is vooral bekend vanwege de overval die op 8 december 1944 heeft plaatsgevonden. Tijdens de overval werd een groot aantal gevangenen door de Friese verzetsbeweging bevrijd. Later (begin zestiger jaren?) is dit nog verfilmd. De film is nog te zien in het Verzetsmuseum in Leeuwarden. Dit museum is met het Friese museum binnenkort in één nieuw gebouw te vinden. De opening van het nieuwe museum is gepland op 13 september a.s.
Foto: Affiche van het Openluchtspel "De Oerfal"
Allereerst hebben we koffie gedronken in Café "De Bak" in de Blokhuispoort.
In de Blokhuispoort zijn ateliers van beeldende kunstenaars te vinden. Overigens zijn er in augustus en september nog voorstellingen over de Overval te zien op de binnenplaats van de Blokhuispoort. Op de site zag ik dat alle voorstellingen tot dusver uitverkocht waren.
Foto: Museum De Grutterswinkel
Vervolgens zijn we naar "Museum De Grutterswinkel" gelopen. Behalve ouderwetse kruidenierswaren is er ook een expositie op de eerste verdieping ingericht. Verder kun je ook zien hoe de beroemde Boomsma's Beerenburger werd gemaakt. Het museum wordt door vrijwilligers gerund. Ze krijgen geen subsidie, omdat het oude pand niet voorzien is van een lift voor gehandicapten. Ze moeten het vooral hebben van de vrijwillige giften etc.
Foto: Aankondigingsbord van het praamvaren
Na de lunch hebben we een Grachtentour in een praam gemaakt. Het praamvaren is een initiatief van de Stichting Praamvaren Leeuwarden. Ook deze stichting drijft op vrijwilligers. Tijdens het varen kregen we e.e.a. te horen over de geschiedenis van Leeuwarden en andere bijzonderheden over de stad en haar gebouwen. De rondvaart duurt ca. 1 uur en de kosten bedragen slechts € 5,00.
Na het praamvaren zijn we de stad verder gaan bekijken. We kwamen o.a. nog langs het huis waar
Mata Hari in haar jeugd heeft gewoond. Verder hebben we ook nog de Sint Jacobuskerk bekeken. We werden er rondgeleid door één van de vrijwilligers, die ons allerlei bijzonderheden wist te vertellen over de geschiedenis van de kerk.
Foto: Wapenschilden in de kerk
In de kerk liggen de Friese stadhouders begraven. Na het overlijden van de Hollandse Koning/Stadhouder Willem III (hij stierf kinderloos) werd de zoon van de Friese stadhouder Prins Johan Willem Friso stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht en Overijssel (Willem IV).
Bovendien ligt de kerk op de route van de pelgrimstocht naar Santiago de Compastello.
Na de rondwandeling door Leeuwarden hebben we een restaurant opgezocht om een hapje te eten. Na de maaltijd hebben we ergens anders nog een kop koffie gedronken (enkele familieleden kozen voor een ijsje) en daarna was het tijd om huiswaarts te gaan. Ik ben er van overtuigd dat we allemaal terug kunnen kijken op een mooie dag. Een prettige bijkomstigheid was het mooie weer: droog en zonnig!
1 opmerking:
Leuk om zo'n dagje met je schoonfamilie te doen. Roept vast ook veel herinneringen op...
Een reactie posten