woensdag 1 december 2010

Edvard Munch, Feest der herkenning, Inca's


Vorige week heb ik weer eens mijn "vrij reizen dag" gebruikt om per trein naar Rotterdam te gaan. Doel van de reis: de tentoonstelling met werken van Edvard Munch in de Kunsthal. De Noorse kunstenaar Edvard Munch leefde van 1863 tot 1944. Munch is vooral bekend door zijn schilderij "De schreeuw". Tijdens één van de lessen kunstgeschiedenis op de middelbare school werd dit schilderij uitvoerig behandeld. Ik vond het toen een eng schilderij: angstaanjagend! "De schreeuw" werd zo'n tien jaar geleden uit een Noors museum (in Oslo?) ontvreemd. Merkwaardig en zinloos om zo'n bekend schilderij te stelen. Waar verkoop je zoiets???
Ik vind het altijd een bijzondere ervaring om kunst i.p.v. op dia's tijdens een les kunstgeschiedenis in het "echt" te zien.
Verder was er in de Kunsthal nog de expositie met de titel: "Feest der herkenning" met werken van Jean-Francois Millet, Edward Hopper, Gerhard Richter, Marc Quinn etc.
De tentoonstelling bestaat uit zo'n 150 schilderijen, sculpturen, video's van ruim 100 kunstenaars. Het zijn allemaal voorbeelden van realistische kunst vanaf 1850 tot heden.
Daarna was er nog tijd om per tram naar het Wereldmuseum te gaan. Daar is tot januari de tentoonstelling "Inca's, capac hucha" te zien. De term "Capac hucha" betekent zoiets als "uitverkoren kind". In het rijk van de Inca's waren kinderoffers heel gebruikelijk. D.m.v. de kinderoffers hoopten de Inca's om invloed te kunnen uitoefenen op de natuur, de schepping etc. Op ons komt dit heel wreed over. Echter, zo wordt ons tijdens een film de vraag voorgelegd: Hoeveel onschuldige slachtoffers vallen er nu niet tijdens oorlogshandelingen?"
Het was al bijna 18.00 uur toen ik volgezogen met cultuur weer richting station ging. Een mooie en boeiende dag gehad!

Geen opmerkingen: